Blog > Komentarze do wpisu

MUFFINKI PROWANSALSKIE

muffiny z papryk± szynk± i żółtym serem 

Dzisiaj moja rodzina zawetowała słodkie wypieki, więc wymy¶liłam szybk± i oryginaln± przek±skę.
Takie muffinki, które nadaj± się nawet do piwa,
a z zup± serow± stanowi± niezwykłe poł±czenie.

 

Składniki:

  • 350 g m±ki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  • 1 czerwona lub żółta papryka
  • 50 g sera żółtego typu gouda
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (mog± być ¶wieże)
  • 50 g szynki

 

Wykonanie:

Masło rozpu¶cić i ostudzić. Paprykę, szynkę i ser pokroić w drobn± kostkę. Można użyć mrożonej papryki, wtedy nie należy jej rozmrażać przed dodaniem do ciasta.

Do miski przesiać m±kę, proszek do pieczenia, sól i zioła. W drugiej misce dobrze zmieszać jaja, mleko i rozpuszczone masło. Dodać suche składniki wymieszane z m±k± i mieszać na tylko do poł±czenia. Dodać paprykę, ser, szynkę i wymieszać dokładnie łyżk±. Natłu¶cić 12 foremek lub wyłożyć papilotkami. Napełniać do 3/4 wysoko¶ci. Nagrzać piekarnik do 210 ºC.

Piec 25 minut, aż nabior± złotego koloru.

muffiny z papryk± szynk± i żółtym serem

niedziela, 13 stycznia 2013, kuchenneklimaty

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/01/13 16:46:20
pyszno¶ci!, ja bym dorzuciła jeszcze oliwek :)
pozdrawiam,
szana!

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi