Blog > Komentarze do wpisu

FAWORKI

faworki
Składniki:
  • 200 g m±ki
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki gęstej ¶mietany 18 % lub 12% 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu 
  • tłuszcz do smażenia 
  • cukier puder do posypania 

 

Wykonanie:

M±kę wsypać do miski, wymieszać ze ¶mietan±, wrzucić żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia i wymieszać razem, wlać spirytus i wyrabiać ciasto na gładk± masę (przed rozwałkowaniem ciasto uderzać kilka minut wałkiem).
Ciasto podzielić na 2 porcje, wałkować do¶ć cienko, jak najmniej podsypywać m±k±.
Wywałkowane ciasto kroić nożem na paski o szeroko¶ci ok. 3 cm, długo¶ć zależy od ¶rednicy garnka.

faworki
Faworki smażyć po obu stronach na złoty kolor, wyci±gać na papierowe ręczniki.

faworki

*Kiedy lekko ostygn±, faworki oprószyć cukrem pudrem.



sobota, 09 lutego 2013, kuchenneklimaty
Tagi: chrust faworki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi