Blog > Komentarze do wpisu

PANNA COTTA Z GALARETKˇ

kawowa panna cotta

 


Składniki:

 

  •  2 łyżeczki żelatyny w proszku
  •  1 szkl. ¶mietanki kremówki 30%
  •  1 szkl. pełnego mleka
  •  5 łyżek cukru
  •  5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  •  2 łyżki rumu

 

 Wykonanie:

Żelatynę zalać 1 łyżk± zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do garnuszka wlać ¶mietankę kremow±, mleko, dodać cukier i kawę. Mieszaj±c podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpu¶ci. Doprowadzić do zagotowania dodać rum i namoczon± żelatynę. Zestawić z ognia. Mieszać energicznie aż cała się rozpu¶ci. Przykryć i odstawić  do wystudzenia Po ostudzeniu nalać do filiżaneki i wstawić do lodówki do stężenia.


Kawowa galaretka:

Składniki:


  •  1 łyżeczka żelatyny w proszku
  •  150 ml gor±cej wody
  •  1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  •  3 łyżeczki cukru
  •  2 łyżeczki likieru kawowego lub whisky

Wykonanie:

Żelatynę zalać 1 łyżk± zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do garnuszka wlać gor±c± wodę, dodać kawę, cukier i likier. Wymieszać i zagotować, odstawić z ognia i dodać namoczon± żelatynę. Mieszać aż żelatyna się rozpu¶ci. Ostudzić i przelać do  filiżanek na warstwę I. Wystudzić i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.


Galaretka z adwokata:

Składniki:  

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml adwokata lub podobnego likieru

 

 

Wykonanie:

Żelatynę zalać 1 łyżk± zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do garnuszka wlać połowę adwokata. Wymieszać i zagotować, odstawić z ognia i dodać namoczon± żelatynę i resztę likieru. Mieszać aż żelatyna się rozpu¶ci. Ostudzić i przelać do  filiżanek. Wystudzić i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.


*Z przepisu wychodzi 8 całkiem sporych deserów.

**By łatwej wysun±ć deser z filiżanek, można je włożyć na chwilę do gor±cej wody i delikatnie poruszyć nożem. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać. Można udekorować bit± ¶mietan±.



niedziela, 31 marca 2013, kuchenneklimaty

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi