Blog > Komentarze do wpisu

KEKS

keks

 

Przepyszny keks, który wyszperałam u Bajaderki.

 

Składniki :

  • 125 g masła miękkiego
  • ½ szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g m±ki pszennej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka wódki
  • 250 g bakalii (rodzynki, daktyle, kandyzowane owoce, orzechy)

 

Wykonanie:

M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia. Bakalie drobno pokroić.

Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem, na jasn± i puszyst± masę. Ci±gle ubijaj±c dodawać stopniowo po 1 żółtku, proszek do pieczenia, m±kę, wanilię i wódkę. Z białek ubić sztywn± pianę, 2 łyżki dodać do masy, rozmieszać, póĽniej delikatnie wmieszać pozostała pianę i bakalie.

Masę nałożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej kasz± mann±.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut.(do suchego patyczka)





czwartek, 17 kwietnia 2014, kuchenneklimaty
Tagi: bakalie keks

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi