Blog > Komentarze do wpisu

MAZUREK


Składniki na spód:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

 

Składniki dodatkowe:

  • masa krówkowa
  • dżem
  • płatki migdałowe i suszone owoce

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać masło, dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez  60 minut.

Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Zostawić część ciasta na zrobienie wałeczka. Pozostałe ciasto rozwałkować, przenieść na blaszkę.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor. 

Po upieczeniu wystudzić, posmarować delikatnie dżemem i wyłożyć masę krówkową.

piątek, 05 maja 2017, kuchenneklimaty

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi