Blog > Komentarze do wpisu

TORT LALKA

Składniki: 

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (przesiać)



Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec porcjami dodawać cukier. Ubić na puszystą masę. Następnie dodawać żółtka ciągle ubijając. Mąki przesiać razem i dodawać delikatnie mieszając całość.

Formę do babki z kominem wysmarować masłem i bułką tartą i zalać ciasto. Piec w temp 170οC przez 40 minut. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia.



Krem biały:

  • 0,5l śmietany kremówki
  • cukier puder
  • opcjonalnie barwnik

 

Kremówka powinna być dobrze schłodzona. Śmietanę ubić, dodawać stopniowo cukier.

 

Krem czekoladowy:

  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżki nutelli

 

 

Mascarpone powinno być dobrze schłodzone. Dodać nutellę i mascarpone, utrzeć tylko do połączenia się składników i powstania gładkiego kremu.



Inne składniki:

  • 1 dżem z czarnej porzeczki
  • kawa

 

Wykonanie:

Pierwszą warstwę położyć na paterze i nasączyć kawą, następnie posmarować dżemem  i kremem czekoladowym. Na to druga warstwa, nasączona, dodać biały krem. Na koniec trzecia warstwa lekko nasączona. Włożyć lalkę. W miejsce komina ja wsypałam cukierki kolorowe m&ms. Wierzch i bok udekorować pozostałym białym kremem.



piątek, 05 maja 2017, kuchenneklimaty

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi