niedziela, 30 paĽdziernika 2016

 

 buraki ciasto

 

Składniki:

  • 30 g kakao
  • 1,5 szkl. m±ki pszennej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szkl. cukru
  • 250 g ugotowanych buraków
  • 3  jajka
  • 3/4 szkl. oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce

 

Wykonanie:

Do naczynia przesiać m±kę pszenn±, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć.

Blenderem zmiksować na puree ugotowane buraczki, jajka i olej. Do mokrych składników dodać  suche składniki i wymieszać rózg± kuchenn± do poł±czenia. Dodać czekoladę, wymieszać.

Dno tortownicy o ¶rednicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyj±ć, wystudzić, polać polewę czekoladow±. 

 



09:58, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 15 maja 2016

oponki

Taki przepis znalazłam w babcinym zeszycie podczas porz±dków. Miałam wcze¶niej wstawić ale brakowało czasu.

Składniki:

  • 250 g zmielonego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • od 150g do 250g m±ki pszennej + do podsypywania
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanili±
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

W misie miksera umie¶cić twaróg, jajko, żółtko, skórkę i sok z cytryny, cukier z wanili± i sól. Wszystko dokładnie rozetrzeć. Dodać m±kę pszenn± (zaczynaj±c od 150 g - będzie to zależało od wilgotno¶ci i konsystencji ciasta) i sodę oczyszczon±. Dobrze wyrobić, do poł±czenia. Wyrobione ciasto będzie lepkie, więc nie można dosypywać zbyt dużo m±ki, bo gotowe p±czki będ± twarde.

Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypuj±c m±k±, rozwałkować do¶ć grubo. Z ciasta wycinać duże kółko i w ¶rodku małe kółko - oponki.

Smażyć oponki i kulki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron.
Po usmażeniu odkładać na ręcznik kuchenny do ods±czenia.




13:24, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

ORZECHOWE

Nieco zmodyfikowane ciasto siostry Leonilli


Składniki na ciasto:

4 białka
1/2 szkl. cukru
2 żółtka
100g orzechów laskowych (mielonych)
50g wiórków kokosowych
50g rodzynków
2 łyżki m±ki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

krem:
sok z 1 puszki brzoskwiń
300g masła
5 łyżek cukru
2 duże budynie z prawdziw± wanili±
1 łyżka m±ki pszennej
1 i 3/4 szklanki wody
5 żółtek

 

ponadto:
2 paczki delicji pomarańczowych
1/4 szklanki mocnego naparu kawy naturalnej
1/4 szklanki spirytusu (opcjonalnie)
os±czone brzoskwinie z 1 puszki
2 galaretki pomarańczowe

 

Wykonanie:

ciasto: Rodzynki przelać wrz±tkiem i odstawić do osi±knięcia z wody. Orzechy zmielić na m±czkę. W misce m±kę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki. Cało¶ć dokładnie wymieszać.
Ubić białka na pianę, następnie dodawać porcjami cukier i żółtka, na koniec such± mieszankę. Ciasto przełożyć na blachę wyłożon± papierem, piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez ok. 35 minut.

krem: Sok z brzoskwiń zagotować z cukrem i 1 szklank± wody. Budynie zmieszać z m±k± pszenn± i rozpu¶cić w 3/4 szklanki wody, dodać żółtka. Dokładnie wymieszać i wlać na wrz±cy sok. Zagotować stale mieszaj±c, po czym odstawić pod przykryciem do ostudzenia.
Masło utrzeć do biało¶ci i stopniowo dodawać zimny budyń.

Na placek bakaliowy wyłożyć połowę kremu, na to delicje czekolad± do dołu (nas±czone kaw± ze spirytusem), lekko wciskaj±c je w krem. Na ciastka wyłożyć drug± czę¶ć kremu. Na to poukładać na dachówkę pokrojone w plasterki brzoskwinie. Cało¶ć zalewamy przygotowan± wcze¶niej galaretk± (rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wody). Wstawiamy do lodówki. Smacznego!



¶roda, 23 grudnia 2015

 szpinakowy tort

 

Składniki:

  • 300g szpinaku
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki m±ki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

 

Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, odcisn±ć z nadmiaru wody, a następnie zmiksować blenderem. 

M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

Jajka ubijać z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Strużk± wlewać olej, nie zaprzestaj±c miksowania. Dodać szpinak, sok i skórkę z cytryny, zmiksować.

Dodać m±kę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułk± do poł±czenia.

Ciasto przelać do tortownicy o ¶rednicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyj±ć, wystudzić.

Ciasto przekroić na 2 blaty.

Masa ¶mietanowa:

  • 250 ml ¶mietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Dodatkowo

  • dżem

Wykonanie

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować dżemem i mas±. Przykryć drugim blatem ciasta. Udekorować.

Przechowywać w lodówce.

szpinakowy tort



Tagi: szpinak
06:30, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 grudnia 2015

ciasto

Ciasto z wi¶niami i ajerkoniakiem przywędrowało do naszego domu niedawno z Niemiec. Jest wyj±tkowo wilgotne i aromatyczne.

 

Składniki:

300 g m±ki

220 g cukru pudru

2 małe cukry waniliowe

4 jaja

1 mały proszek do pieczenia

1/4 litra oleju słonecznikowego lub rzepakowego

1/4 litra ajerkoniaku

100 g czekolady gorzkiej

1 słoik 0.7l wi¶ni drylowanych w syropie

 

Wykonanie:

Czekoladę zetrzeć na grubej tarce, wi¶nie ods±czyć na sitku, m±kę przesiać z proszkiem.

Jaja ubić z cukrami, dodać m±kę ajerkoniak, olej i czekoladę cały czas mieszaj±c. Na końcu dodać wi¶nie i zamieszać łyżk±. Ciasto wyłożyć do długiej 30 cm keksówki* i piec 60 minut do suchego patyczka.

*blechę na spodzie wyłożyć papierem.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 28
| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY I KRUCHE

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi