niedziela, 15 maja 2016

oponki

Taki przepis znalazłam w babcinym kajecie podczas porządków. Miałam wcześniej wstawić ale brakowało czasu.

Składniki:

  • 250 g zmielonego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • od 150g do 250g mąki pszennej + do podsypywania
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

W misie miksera umieścić twaróg, jajko, żółtko, skórkę i sok z cytryny, cukier z wanilią i sól. Wszystko dokładnie rozetrzeć. Dodać mąkę pszenną (zaczynając od 150 g - będzie to zależało od wilgotności i konsystencji ciasta) i sodę oczyszczoną. Dobrze wyrobić, do połączenia. Wyrobione ciasto będzie lepkie, więc nie można dosypywać zbyt dużo mąki, bo gotowe pączki będą twarde.

Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką, rozwałkować dość grubo. Z ciasta wycinać duże kółko i w środku małe kółko - oponki.

Smażyć oponki i kulki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron.
Po usmażeniu odkładać na ręcznik kuchenny do odsączenia.




13:24, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

ORZECHOWE

Nieco zmodyfikowane ciasto siostry Leonilli


Składniki na ciasto:

4 białka
1/2 szkl. cukru
2 żółtka
100g orzechów laskowych (mielonych)
50g wiórków kokosowych
50g rodzynków
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

krem:
sok z 1 puszki brzoskwiń
300g masła
5 łyżek cukru
2 duże budynie z prawdziwą wanilią
1 łyżka mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki wody
5 żółtek

 

ponadto:
2 paczki delicji pomarańczowych
1/4 szklanki mocnego naparu kawy naturalnej
1/4 szklanki spirytusu (opcjonalnie)
osączone brzoskwinie z 1 puszki
2 galaretki pomarańczowe

 

Wykonanie:

ciasto: Rodzynki przelać wrzątkiem i odstawić do osiąknięcia z wody. Orzechy zmielić na mączkę. W misce mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki. Całość dokładnie wymieszać.
Ubić białka na pianę, następnie dodawać porcjami cukier i żółtka, na koniec suchą mieszankę. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem, piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez ok. 35 minut.

krem: Sok z brzoskwiń zagotować z cukrem i 1 szklanką wody. Budynie zmieszać z mąką pszenną i rozpuścić w 3/4 szklanki wody, dodać żółtka. Dokładnie wymieszać i wlać na wrzący sok. Zagotować stale mieszając, po czym odstawić pod przykryciem do ostudzenia.
Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimny budyń.

Na placek bakaliowy wyłożyć połowę kremu, na to delicje czekoladą do dołu (nasączone kawą ze spirytusem), lekko wciskając je w krem. Na ciastka wyłożyć drugą część kremu. Na to poukładać na dachówkę pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką (rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wody). Wstawiamy do lodówki. Smacznego!



środa, 23 grudnia 2015

 szpinakowy tort

 

Składniki:

  • 300g szpinaku
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

 

Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć z nadmiaru wody, a następnie zmiksować blenderem. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

Jajka ubijać z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać szpinak, sok i skórkę z cytryny, zmiksować.

Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką do połączenia.

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Ciasto przekroić na 2 blaty.

Masa śmietanowa:

  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Dodatkowo

  • dżem

Wykonanie

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować dżemem i masą. Przykryć drugim blatem ciasta. Udekorować.

Przechowywać w lodówce.

szpinakowy tort



Tagi: szpinak
06:30, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 grudnia 2015

ciasto

Ciasto z wiśniami i ajerkoniakiem przywędrowało do naszego domu niedawno z Niemiec. Jest wyjątkowo wilgotne i aromatyczne.

 

Składniki:

300 g mąki

220 g cukru pudru

2 małe cukry waniliowe

4 jaja

1 mały proszek do pieczenia

1/4 litra oleju słonecznikowego lub rzepakowego

1/4 litra ajerkoniaku

100 g czekolady gorzkiej

1 słoik 0.7l wiśni drylowanych w syropie

 

Wykonanie:

Czekoladę zetrzeć na grubej tarce, wiśnie odsączyć na sitku, mąkę przesiać z proszkiem.

Jaja ubić z cukrami, dodać mąkę ajerkoniak, olej i czekoladę cały czas mieszając. Na końcu dodać wiśnie i zamieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do długiej 30 cm keksówki* i piec 60 minut do suchego patyczka.

*blechę na spodzie wyłożyć papierem.

niedziela, 28 czerwca 2015

 Tiramisu

 

Składniki:
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mocnej kawy
  • biszkopty podłużne (najlepiej do tiramisu)
  • 30 ml likieru kawowego lub amaretto
  • kakao do posypania

 

Wykonanie:

Zaparzyć mocną kawę i przestudzić.

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, dodawać mascarpone i delikatnie mieszać. Gdy powstanie jednolita masa dodać likier.

Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej.

Biszkopty szybkim ruchem maczać w kawie z dodatkiem likieru, by zbytnio nie nasiąkły i układać na dnie formy. Na biszkopty kłaść połowę warstwy serowej,na nią warstwę biszkoptów i warstwę serową.
Całość schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posypać kakao.

Tagi: Tiramisu
09:16, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 28
| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY I KRUCHE

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi