piątek, 05 maja 2017


Składniki na spód:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

 

Składniki dodatkowe:

  • masa krówkowa
  • dżem
  • płatki migdałowe i suszone owoce

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać masło, dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez  60 minut.

Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Zostawić część ciasta na zrobienie wałeczka. Pozostałe ciasto rozwałkować, przenieść na blaszkę.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor. 

Po upieczeniu wystudzić, posmarować delikatnie dżemem i wyłożyć masę krówkową.

11:49, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 19 marca 2017

sernik inaczej

Pyszny sernik w wersji light. Przepis od Doroty.

Składniki na spód:

  • 150 g ciasteczek Oreo
  • 2 łyżki masła, roztopionego

 

Ciastka i masło wrzucić do blendera i zmiksować do otrzymania masy
o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem samo dno. Na papier wysypać ciasteczka i wyrównać, a następnie schłodzić przez pół godziny.

Składniki na masę serową:

  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 800 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2  łyżeczki wanilii
  •  ok 100 g połamanych na połowę lub na ćwiartki ciastek oreo


W misie miksera umieścić jajka, żółtka i cukier i chwilę mieszać, następnie dodać ser i pozostałe składniki, oprócz ciasteczek. Zmiksować szybko do połączenia.

Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. W masę powciskać ciasteczka Oreo.

Piec w temperaturze 150ºC przez około  60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Śmietanę kremówkę i serek mascarpone ubić do momentu otrzymania sztywnego kremu, pod sam koniec ubijania dodać cukier puder.

Posmarować cienką warstwą na serniku, a pozostałą część kremu użyć do dekoracji. Schłodzić.




Tagi: Oreo sernik
11:23, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Komentarze (1) »
niedziela, 30 października 2016

 

 buraki ciasto

 

Składniki:

  • 30 g kakao
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szkl. cukru
  • 250 g ugotowanych buraków
  • 3  jajka
  • 3/4 szkl. oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce

 

Wykonanie:

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć.

Blenderem zmiksować na puree ugotowane buraczki, jajka i olej. Do mokrych składników dodać  suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać czekoladę, wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, polać polewę czekoladową. 

 



09:58, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 15 maja 2016

oponki

Taki przepis znalazłam w babcinym zeszycie podczas porządków. Miałam wcześniej wstawić ale brakowało czasu.

Składniki:

  • 250 g zmielonego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • od 150g do 250g mąki pszennej + do podsypywania
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

W misie miksera umieścić twaróg, jajko, żółtko, skórkę i sok z cytryny, cukier z wanilią i sól. Wszystko dokładnie rozetrzeć. Dodać mąkę pszenną (zaczynając od 150 g - będzie to zależało od wilgotności i konsystencji ciasta) i sodę oczyszczoną. Dobrze wyrobić, do połączenia. Wyrobione ciasto będzie lepkie, więc nie można dosypywać zbyt dużo mąki, bo gotowe pączki będą twarde.

Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką, rozwałkować dość grubo. Z ciasta wycinać duże kółko i w środku małe kółko - oponki.

Smażyć oponki i kulki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron.
Po usmażeniu odkładać na ręcznik kuchenny do odsączenia.




13:24, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

ORZECHOWE

Nieco zmodyfikowane ciasto siostry Leonilli


Składniki na ciasto:

4 białka
1/2 szkl. cukru
2 żółtka
100g orzechów laskowych (mielonych)
50g wiórków kokosowych
50g rodzynków
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

krem:
sok z 1 puszki brzoskwiń
300g masła
5 łyżek cukru
2 duże budynie z prawdziwą wanilią
1 łyżka mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki wody
5 żółtek

 

ponadto:
2 paczki delicji pomarańczowych
1/4 szklanki mocnego naparu kawy naturalnej
1/4 szklanki spirytusu (opcjonalnie)
osączone brzoskwinie z 1 puszki
2 galaretki pomarańczowe

 

Wykonanie:

ciasto: Rodzynki przelać wrzątkiem i odstawić do osiąknięcia z wody. Orzechy zmielić na mączkę. W misce mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki. Całość dokładnie wymieszać.
Ubić białka na pianę, następnie dodawać porcjami cukier i żółtka, na koniec suchą mieszankę. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem, piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez ok. 35 minut.

krem: Sok z brzoskwiń zagotować z cukrem i 1 szklanką wody. Budynie zmieszać z mąką pszenną i rozpuścić w 3/4 szklanki wody, dodać żółtka. Dokładnie wymieszać i wlać na wrzący sok. Zagotować stale mieszając, po czym odstawić pod przykryciem do ostudzenia.
Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimny budyń.

Na placek bakaliowy wyłożyć połowę kremu, na to delicje czekoladą do dołu (nasączone kawą ze spirytusem), lekko wciskając je w krem. Na ciastka wyłożyć drugą część kremu. Na to poukładać na dachówkę pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką (rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wody). Wstawiamy do lodówki. Smacznego!



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 30
| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi