wtorek, 18 grudnia 2012


sernik z brzoskwiniami

 

...bardzo smaczny, niezwykle puszysty i wilgotny sernik z brzoskwiniami.
Zawsze się udaje. Znika z talerzy w mgnieniu oka.
Przepis nieco zmodyfikowany przeze mnie.

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu białego trzykrotnie zmielonego
  • 8 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 puszki brzoskwiń

 

Wykonanie:

 Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażarki na ok. 2 - 3 godziny.

Białka ubić na sztywną pianę. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na mniejsze kawałki. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na jasną, puszystą masę. Dodać twaróg i budyń. Dokładnie utrzeć mikserem. Wrzucić brzoskwinie.Następnie masę serową połączyć z piana z białek, delikatnie mieszając najlepiej drewnianą łyżką.

Na blaszkę (u mnie o wym. 36cm x 24,5cm) wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć na tarce zamrożone kruche ciasto, powoli wylać masę serową.

Piec 60 minut w temp. 180ºC.

sernik z brzoskwiniami




poniedziałek, 17 grudnia 2012

makowiec

...pyszny makowiec od teściowej

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 0,5 kostki masła
  • 25 dag cukru
  • 10 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • Ok. 0,5 l mleka

Masa:

  • 50 dag maku
  • 20 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka + 3 białka

Lukier:

  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • odrobina wody ciepłej

Wykonanie masy makowej:

Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie przemielić. Masło, miód i smalec rozpuścić. Dodać pozostałe składniki. Pianę ubić, na koniec wymieszać z makiem.W zimie dołożyć do maku 1 łyżkę mąki.


Wykonanie:

Drożdże zmieszać z łyżeczką cukru i rozpuścić w ciepłym mleku, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie przesiać mąkę do miski, zrobić wgłębienie i wlać zaczyn. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto należy dobrze wyrobić (aż przestanie się kleić do rąk). Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 25 min.

Gotowe ciasto podzielić na cztery części. Rozwałkować na 3 prostokąty, każdy posmarować masą makową i zwinąć jak roladę. Przygotowane rolady zawinąć w papier do pieczenia(spory kawałek papieru tak żeby była przerwa jak się zawinie, ma nie dolegać ściśle do ciasta) i zostawić na 20 min do wyrośnięcia. Wstawić w blaszce do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze ok. 180° przez 50 min.

Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta polukrować.

makowiec

makowiec 


Smacznego!

rolada makowa




18:25, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 25 listopada 2012

                             torcik z mascarpone

 

powiem szczerze, że to duże wyzwanie zrobić tort na chrzciny ...

... nie obyło się bez nerwowej atmosfery... ale wyszedł pyszny.

 

Składniki na biszkopt (duża tortownica) :

  • 10 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (przesiać)

 

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec porcjami dodawać cukier. Ubić na puszystą masę. Następnie dodawać żółtka ciągle ubijając. Mąki przesiać razem i dodawać delikatnie mieszając całość.

Tortownicę wyłożyć papierem i zalać ciasto. Piec w temp 170οC przez 40 minut. 5 minut przed końcem wyjąć gorące ciasto i upuścić z wysokości 50 cm (w tortownicy) na podłogę. Wstawić do piekarnika do ostygnięcia.

Biszkopt przekroić na 3 części.

UWAGA: Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej.

 

Krem:

  • 1l śmietany kremówki (najlepsza jest z mleczarni w kubku lub folii)
  • 1 serek mascarpone
  • 0,5 szkl. cukru pudru (lub więcej, jak kto lubi)

Kremówka powinna być dobrze schłodzona, mascarpone też.

Śmietanę ubić, dodawać stopniowo cukier. Na koniec dodawać mascarpone do połączenia składników

 

Inne składniki:

  • 2 dżemy wiśniowe lub frużeliny
  • kawa
  • spirytus(opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Pierwszą warstwę położyć na paterze i nasączyć kawą ze spirytusem, następnie posmarować dżemem lub frużeliną i kremem(nie dużo kremu). Na to druga warstwa, nasączona, ale już bez owoców tylko krem. Na koniec trzecia warstwa lekko nasączona. Wierzch i bok udekorować pozostałym kremem.

 

 urodzinowy tort

sobota, 14 lipca 2012

W oderwaniu od kuchni, a w przypływie innych zajęć, stworzyłam małe rękodzieło. Jak Wam się podoba?

Tagi: chrzest
22:44, kuchenneklimaty , Coś na ząb
Link Dodaj komentarz »
1 ... 26 , 27 , 28 , 29
 
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi