¶roda, 23 grudnia 2015

 szpinakowy tort

 

Składniki:

  • 300g szpinaku
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki m±ki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

 

Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, odcisn±ć z nadmiaru wody, a następnie zmiksować blenderem. 

M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

Jajka ubijać z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Strużk± wlewać olej, nie zaprzestaj±c miksowania. Dodać szpinak, sok i skórkę z cytryny, zmiksować.

Dodać m±kę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułk± do poł±czenia.

Ciasto przelać do tortownicy o ¶rednicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyj±ć, wystudzić.

Ciasto przekroić na 2 blaty.

Masa ¶mietanowa:

  • 250 ml ¶mietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Dodatkowo

  • dżem

Wykonanie

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować dżemem i mas±. Przykryć drugim blatem ciasta. Udekorować.

Przechowywać w lodówce.

szpinakowy tort



Tagi: szpinak
06:30, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 grudnia 2015

ciasto

Ciasto z wi¶niami i ajerkoniakiem przywędrowało do naszego domu niedawno z Niemiec. Jest wyj±tkowo wilgotne i aromatyczne.

 

Składniki:

300 g m±ki

220 g cukru pudru

2 małe cukry waniliowe

4 jaja

1 mały proszek do pieczenia

1/4 litra oleju słonecznikowego lub rzepakowego

1/4 litra ajerkoniaku

100 g czekolady gorzkiej

1 słoik 0.7l wi¶ni drylowanych w syropie

 

Wykonanie:

Czekoladę zetrzeć na grubej tarce, wi¶nie ods±czyć na sitku, m±kę przesiać z proszkiem.

Jaja ubić z cukrami, dodać m±kę ajerkoniak, olej i czekoladę cały czas mieszaj±c. Na końcu dodać wi¶nie i zamieszać łyżk±. Ciasto wyłożyć do długiej 30 cm keksówki* i piec 60 minut do suchego patyczka.

*blechę na spodzie wyłożyć papierem.

niedziela, 28 czerwca 2015

 Tiramisu

 

Składniki:
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mocnej kawy
  • biszkopty podłużne (najlepiej do tiramisu)
  • 30 ml likieru kawowego lub amaretto
  • kakao do posypania

 

Wykonanie:

Zaparzyć mocn± kawę i przestudzić.

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasn± masę, dodawać mascarpone i delikatnie mieszać. Gdy powstanie jednolita masa dodać likier.

Ubić białka na sztywn± pianę i delikatnie dodać do masy serowej.

Biszkopty szybkim ruchem maczać w kawie z dodatkiem likieru, by zbytnio nie nasi±kły i układać na dnie formy. Na biszkopty kła¶ć połowę warstwy serowej,na ni± warstwę biszkoptów i warstwę serow±.
Cało¶ć schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posypać kakao.

Tagi: Tiramisu
09:16, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
¶roda, 24 czerwca 2015

 

Składniki:

Kruche ciasto piernikowe

  • 200 g m±ki
  • 2 łyżki kakao
  • 5 g przyprawy do piernika
  • 75 g cukru
  • 130 g masła
  • 2 żółtka jaja

Masa serowa

  • 1 kg twarogu zmielonego
  • 150 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 g ¶mietanki kremówki
  • 4 jaja
  • niewielka ilo¶ć cukru pudru do posypania

 

Wykonanie:

M±kę i kakao przesiać, dodać przyprawę do piernika, cukier oraz margarynę. W trakcie wyrabiania dodać żółtka. Kiedy ciasto się poł±czy podzielić na dwie czę¶ci (jedna mniejsza na wierzch), uformować wałek, owin±ć foli± spożywcz± i wstawić do zamrażalnika na 45 minut.

Twaróg sernikowy, cukier, margarynę oraz budyń mieszamy, nie przerywać mieszania wlewać cienkim strumieniem ¶mietankę, ekstrakt waniliowy i stopniowo po 1 jajku. Mieszać do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.

Spód blachy wyłożyć papierem. Wyj±ć kruche ciasto z zamrażalnika i wyłożyć spód. Masę serow± rozprowadzić na piernikowym spodzie. Kruche ciasto wyj±ć z zamrażalnika i posypać  wierzch.

Ciasto piec w temp. 180°C (bez termoobiegu) około 50 minut.

17:37, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 08 marca 2015
racuchy
Składniki:
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. kefiru lub jogurtu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • m±ka (tyle by ciasto miało konsystencję jak na racuchy)
  • olej do pieczenia

 

Wykonanie:
Jajka zmieszać z kefirem lub jogurtem dodać sól, sodę, a na koniec stopniowo dodawać m±kę. Dokładnie wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju. Ja smażę na patelni do jajek sadzonych i wygl±daj± jak małe pancakes.

racuchy

Smacznego!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 30
| < Maj 2018 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi