niedziela, 28 czerwca 2015

 Tiramisu

 

Składniki:
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mocnej kawy
  • biszkopty podłużne (najlepiej do tiramisu)
  • 30 ml likieru kawowego lub amaretto
  • kakao do posypania

 

Wykonanie:

Zaparzyć mocną kawę i przestudzić.

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, dodawać mascarpone i delikatnie mieszać. Gdy powstanie jednolita masa dodać likier.

Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej.

Biszkopty szybkim ruchem maczać w kawie z dodatkiem likieru, by zbytnio nie nasiąkły i układać na dnie formy. Na biszkopty kłaść połowę warstwy serowej,na nią warstwę biszkoptów i warstwę serową.
Całość schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posypać kakao.

Tagi: Tiramisu
09:16, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 czerwca 2015

 

Składniki:

Kruche ciasto piernikowe

  • 200 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 5 g przyprawy do piernika
  • 75 g cukru
  • 130 g masła
  • 2 żółtka jaja

Masa serowa

  • 1 kg twarogu zmielonego
  • 150 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 4 jaja
  • niewielka ilość cukru pudru do posypania

 

Wykonanie:

Mąkę i kakao przesiać, dodać przyprawę do piernika, cukier oraz margarynę. W trakcie wyrabiania dodać żółtka. Kiedy ciasto się połączy podzielić na dwie części (jedna mniejsza na wierzch), uformować wałek, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 45 minut.

Twaróg sernikowy, cukier, margarynę oraz budyń mieszamy, nie przerywać mieszania wlewać cienkim strumieniem śmietankę, ekstrakt waniliowy i stopniowo po 1 jajku. Mieszać do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.

Spód blachy wyłożyć papierem. Wyjąć kruche ciasto z zamrażalnika i wyłożyć spód. Masę serową rozprowadzić na piernikowym spodzie. Kruche ciasto wyjąć z zamrażalnika i posypać  wierzch.

Ciasto piec w temp. 180°C (bez termoobiegu) około 50 minut.

17:37, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 08 marca 2015
racuchy
Składniki:
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. kefiru lub jogurtu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • mąka (tyle by ciasto miało konsystencję jak na racuchy)
  • olej do pieczenia

 

Wykonanie:
Jajka zmieszać z kefirem lub jogurtem dodać sól, sodę, a na koniec stopniowo dodawać mąkę. Dokładnie wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju. Ja smażę na patelni do jajek sadzonych i wyglądają jak małe pancakes.

racuchy

Smacznego!

wtorek, 10 lutego 2015

 ...niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia po upieczeniu....

Składniki (na 24 szt):

  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 300 ml malinowego piwa



Wykonanie:

Masło rozpuścić, lekko przestudzić i miksując, dodawać po jednym jajka, następnie śmietanę i  piwo.

Kakao, cukier, mąkę i sodę wymieszać razem w  misce.

Do mokrych składników dodać suche i wymieszać do połączenia.

Masę przekładać do foremek (do 3/4 wysokości). Piec w temperaturze 180 ºC przez 15-20 minut (do suchego patyczka). Upieczone muffiny wyjąć i studzić na kratce.



17:28, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 07 lutego 2015

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 2-3 szkl. bardzo ciepłej wody
  • szczypta soli
  • łyżka masła

 

Wykonanie:

Z mąki, masła, soli, jajka i wody zagnieść gładkie ciasto. dobrze wyrobić i na chwilę odłożyć żeby ""odpoczęło. Następnie podzielić na 3 części. Każdą część po kolei rozwałkować, wycinać kółka i lepić pierożki.



22:53, kuchenneklimaty , Z mąki
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 29
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi