sobota, 07 lutego 2015

kruche

Składniki:

  • 60 dag mąki
  • 40 dag masła
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • gruby cukier do posypania

 

Wykonanie:

Masło posiekać z mąką, dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto i włożyć na ok 2  godziny do lodówki. Podzielić ciasto na 4 części,  każdą wyjmować osobno i rozwałkować na grubość 3 milimetrów, wycinać ciastka.Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować białkiem i posypać grubym cukrem.

 

kruche

 

Piec w temperaturze 200°C przez 15-20 minut(zależy od wielkości ciastek), do złotego koloru.





środa, 04 lutego 2015

 

piernik

...piernik jest przepyszny, mięciutki, pachnący przyprawami i wilgotny. Przygotowuje się go błyskawicznie i tak samo szybko zjada..

 

Składniki:

  • 145g mąki pszennej
  • 100g drobnego cukru
  • 100g płynnego miodu
  • 60g masła
  • 125ml mleka
  • 1 jajo lekko roztrzepane
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

Mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną, cynamon, proszek i cukier, wymieszać dodać jajo i mleko.

W rondelku podgrzać miód z masłem, do rozpuszczenia masła. Gorącą masę wlać do masy z mąką i krótko zmiksować.

Ciasto przelać do formy keksówki 25cm uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Na przełożenie:

  • 1 słoik powideł śliwkowych

Powidła podgrzać w garnuszku, do momentu zagotowania; ściągnąć z palnika.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty i przełożyć lekko ciepłą masą.

Smacznego!



15:50, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 grudnia 2014

Kutia  tradycyjna potrawa dawnej polskiej kuchni kresowej, ten bardzo słodki  deser nie jest zbyt trudny w przygotowaniu. Należy zabrać się do niego przynajmniej 2 dni przed Wigilią,  będzie cieszyć nasze podniebienia przez całe święta. 

Składniki:

  • 1 szklanka bakalii (rodzynki, figi, śliwki, daktyle)
  • 0,5 szklanki  pszenicy (bez łusek)
  • 0,5 szklanki  maku
  • 0,25 szklanki  płynnego miodu
  • 0,5 szklanki  mieszanki orzechów( migdały, włoskie, nerkowce, laskowe)
  • laska wanilii
  • odrobina wódki

 

Wykonanie:

Pszenicę zalać wodą i odstawić na noc. Mak zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka godzin. Następnego dnia wlać do pszenicy dużo wody i ugotować na małym ogniu do miękkości , dobrze odsączyć.

Mak odcedzić na gazie i przepuść go przez maszynkę. Rodzynki zalać wódką i odstawić na 30 minut. Mieszankę orzechów podprażyć w piekarniku i posiekać.

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyjąć ziarenka ze środka. Wszystko przestudzić i wymieszać. Miskę z masą wstawić do lodówki. Kutię podawaj zawsze schłodzoną.

 



Tagi: kutia
07:50, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Komentarze (1) »
środa, 15 października 2014


 

Konfitura ta nadaje się do ciast lub zamiast cytryny.

Składniki:

1 kg owoców pigwy
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody



Wykonanie:

Owoce pigwy umyć, obrać i usunąć pestki. Zetrzeć na tarce,wsypać do garnka  z wrzącą wodą i postawić na małym ogniu. Gotować, aż pigwa będzie miękka (szklista), co pewien czas mieszając. Następnie dodać cukier i gotować, aż cukier się rozpuści. Gorącą konfiturą napełnić czyste, małe słoiczki i szczelnie zamknąć pokrywkami.
Pasteryzować 10 minut w temperaturze 80-85ºC. 


sobota, 19 lipca 2014

 

pasta serlo

 

Coś prostego, co może być dodatkiem do kanapek lub jaj, pasta serowa. Do jej przygotowania zainspirował mnie pobyt na wakacjach na Wyspie Sobieszewskiej, gdzie zajadamy się rybkami i opalamy się.

Składniki:

  • 100g żółtego sera
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • pieprz,sól



Wykonanie:

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać szczypiorek i majonez. Doprawić (ser może być słony). Wymieszać, włożyć do lodówki na około pół godziny.

07:50, kuchenneklimaty , Coś na ząb
Link Komentarze (1) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 29
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi