sobota, 07 lutego 2015

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 2-3 szkl. bardzo ciepłej wody
  • szczypta soli
  • łyżka masła

 

Wykonanie:

Z mąki, masła, soli, jajka i wody zagnieść gładkie ciasto. dobrze wyrobić i na chwilę odłożyć żeby ""odpoczęło. Następnie podzielić na 3 części. Każdą część po kolei rozwałkować, wycinać kółka i lepić pierożki.



22:53, kuchenneklimaty , Z mąki
Link Dodaj komentarz »

kruche

Składniki:

  • 60 dag mąki
  • 40 dag masła
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • gruby cukier do posypania

 

Wykonanie:

Masło posiekać z mąką, dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto i włożyć na ok 2  godziny do lodówki. Podzielić ciasto na 4 części,  każdą wyjmować osobno i rozwałkować na grubość 3 milimetrów, wycinać ciastka.Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować białkiem i posypać grubym cukrem.

 

kruche

 

Piec w temperaturze 200°C przez 15-20 minut(zależy od wielkości ciastek), do złotego koloru.





środa, 04 lutego 2015

 

piernik

...piernik jest przepyszny, mięciutki, pachnący przyprawami i wilgotny. Przygotowuje się go błyskawicznie i tak samo szybko zjada..

 

Składniki:

  • 145g mąki pszennej
  • 100g drobnego cukru
  • 100g płynnego miodu
  • 60g masła
  • 125ml mleka
  • 1 jajo lekko roztrzepane
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

Mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną, cynamon, proszek i cukier, wymieszać dodać jajo i mleko.

W rondelku podgrzać miód z masłem, do rozpuszczenia masła. Gorącą masę wlać do masy z mąką i krótko zmiksować.

Ciasto przelać do formy keksówki 25cm uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Na przełożenie:

  • 1 słoik powideł śliwkowych

Powidła podgrzać w garnuszku, do momentu zagotowania; ściągnąć z palnika.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty i przełożyć lekko ciepłą masą.

Smacznego!



15:50, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 grudnia 2014

Kutia  tradycyjna potrawa dawnej polskiej kuchni kresowej, ten bardzo słodki  deser nie jest zbyt trudny w przygotowaniu. Należy zabrać się do niego przynajmniej 2 dni przed Wigilią,  będzie cieszyć nasze podniebienia przez całe święta. 

Składniki:

  • 1 szklanka bakalii (rodzynki, figi, śliwki, daktyle)
  • 0,5 szklanki  pszenicy (bez łusek)
  • 0,5 szklanki  maku
  • 0,25 szklanki  płynnego miodu
  • 0,5 szklanki  mieszanki orzechów( migdały, włoskie, nerkowce, laskowe)
  • laska wanilii
  • odrobina wódki

 

Wykonanie:

Pszenicę zalać wodą i odstawić na noc. Mak zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka godzin. Następnego dnia wlać do pszenicy dużo wody i ugotować na małym ogniu do miękkości , dobrze odsączyć.

Mak odcedzić na gazie i przepuść go przez maszynkę. Rodzynki zalać wódką i odstawić na 30 minut. Mieszankę orzechów podprażyć w piekarniku i posiekać.

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyjąć ziarenka ze środka. Wszystko przestudzić i wymieszać. Miskę z masą wstawić do lodówki. Kutię podawaj zawsze schłodzoną.

 



Tagi: kutia
07:50, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Komentarze (1) »
środa, 15 października 2014


 

Konfitura ta nadaje się do ciast lub zamiast cytryny.

Składniki:

1 kg owoców pigwy
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody



Wykonanie:

Owoce pigwy umyć, obrać i usunąć pestki. Zetrzeć na tarce,wsypać do garnka  z wrzącą wodą i postawić na małym ogniu. Gotować, aż pigwa będzie miękka (szklista), co pewien czas mieszając. Następnie dodać cukier i gotować, aż cukier się rozpuści. Gorącą konfiturą napełnić czyste, małe słoiczki i szczelnie zamknąć pokrywkami.
Pasteryzować 10 minut w temperaturze 80-85ºC. 


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 29
| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi