środa, 15 października 2014


 

Konfitura ta nadaje się do ciast lub zamiast cytryny.

Składniki:

1 kg owoców pigwy
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody



Wykonanie:

Owoce pigwy umyć, obrać i usunąć pestki. Zetrzeć na tarce,wsypać do garnka  z wrzącą wodą i postawić na małym ogniu. Gotować, aż pigwa będzie miękka (szklista), co pewien czas mieszając. Następnie dodać cukier i gotować, aż cukier się rozpuści. Gorącą konfiturą napełnić czyste, małe słoiczki i szczelnie zamknąć pokrywkami.
Pasteryzować 10 minut w temperaturze 80-85ºC. 


sobota, 19 lipca 2014

 

pasta serlo

 

Coś prostego, co może być dodatkiem do kanapek lub jaj, pasta serowa. Do jej przygotowania zainspirował mnie pobyt na wakacjach na Wyspie Sobieszewskiej, gdzie zajadamy się rybkami i opalamy się.

Składniki:

  • 100g żółtego sera
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • pieprz,sól



Wykonanie:

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać szczypiorek i majonez. Doprawić (ser może być słony). Wymieszać, włożyć do lodówki na około pół godziny.

07:50, kuchenneklimaty , Coś na ząb
Link Komentarze (1) »
piątek, 04 lipca 2014

 

ciasto z owocami

ciasto z owocami

Proste ciasto z owocami, które w oryginale pochodzi ze zbiorów Marthy Stewart.

Składniki:

  • 180 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 2 szklanki jagód (mogą być mrożone)

 

Wykonanie:

Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając, dodać jogurt. W drugiej misce mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą i wiórkami kokosowymi. Dodać suche składniki miksując tylko do połączenia się składników. Dodać skórkę, wymieszać.

Blachę 22 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, a na wierzch owoce.

Piec w temperaturze 170ºC przez 40 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!



Tagi: jagody
07:33, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Komentarze (1) »
sobota, 28 czerwca 2014

 

krokiety

krokiety

 

Składniki:

  • 2 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. wody
  • szczypta soli
  • ok. 500 g ugotowanego mięsa (ja miałam z rosołu)
  • 1 duża cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Mleko zmiksować z jajkami i wodą, dodać mąkę, szczyptę soli. Ciasto odstawić na chwilę i w tym czasie przygotować farsz.

Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju. Mięso oddzielić od kości i zmielić, doprawić solą i pieprzem, dodać do zmielonego cebulę i wymieszać, można dolać trochę rosołu lub wody. 

Patelnię posmarować olejem (małą ilością). Ciasto wlewać na patelnię, rozprowadzać po całej powierzchni i smażyć z obu stron na rumiano.


Na środek upieczonych, lekko wystudzonych naleśników, kłaść nadzienie, następnie boki zwijać do środka, a potem w rulon. Naleśniki obtaczać w rozmąconym jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej.

  Na patelni rozgrzać olej i smażyć naleśniki na rumiano.

niedziela, 22 czerwca 2014

pierogi

Zawsze sobie obiecuję, że w weekend poleniuchuje i...
jakoś mi to nie wychodzi...

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 1 jajo
  • ¾  szklanki ciepłej wody
  •  sól
  • łyżeczka masła
  •  600 g czereśni
  • cukier

 

Wykonanie:

Owoce umyć, oczyścić, osączyć, wydrylować. Przesypać 1-2 łyżkami cukru, wymieszać, odstawić na ½ godziny.

Z mąki,soli, masła, jajka i wody zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą część po kolei rozwałkować, wycinać kółka, na krążki położyć 3 owoce i zlepiać pierożki. Wrzucać na osoloną gotującą się wodę, gotować ok 3 min. od wypłynięcia.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 30
| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi