sobota, 19 lipca 2014

 

pasta serlo

 

Coś prostego, co może być dodatkiem do kanapek lub jaj, pasta serowa. Do jej przygotowania zainspirował mnie pobyt na wakacjach na Wyspie Sobieszewskiej, gdzie zajadamy się rybkami i opalamy się.

Składniki:

  • 100g żółtego sera
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • pieprz,sól



Wykonanie:

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać szczypiorek i majonez. Doprawić (ser może być słony). Wymieszać, włożyć do lodówki na około pół godziny.

07:50, kuchenneklimaty , Coś na ząb
Link Komentarze (1) »
piątek, 04 lipca 2014

 

ciasto z owocami

ciasto z owocami

Proste ciasto z owocami, które w oryginale pochodzi ze zbiorów Marthy Stewart.

Składniki:

  • 180 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 2 szklanki jagód (mogą być mrożone)

 

Wykonanie:

Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając, dodać jogurt. W drugiej misce mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą i wiórkami kokosowymi. Dodać suche składniki miksując tylko do połączenia się składników. Dodać skórkę, wymieszać.

Blachę 22 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, a na wierzch owoce.

Piec w temperaturze 170ºC przez 40 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!



Tagi: jagody
07:33, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Komentarze (1) »
sobota, 28 czerwca 2014

 

krokiety

krokiety

 

Składniki:

  • 2 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. wody
  • szczypta soli
  • ok. 500 g ugotowanego mięsa (ja miałam z rosołu)
  • 1 duża cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Mleko zmiksować z jajkami i wodą, dodać mąkę, szczyptę soli. Ciasto odstawić na chwilę i w tym czasie przygotować farsz.

Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju. Mięso oddzielić od kości i zmielić, doprawić solą i pieprzem, dodać do zmielonego cebulę i wymieszać, można dolać trochę rosołu lub wody. 

Patelnię posmarować olejem (małą ilością). Ciasto wlewać na patelnię, rozprowadzać po całej powierzchni i smażyć z obu stron na rumiano.


Na środek upieczonych, lekko wystudzonych naleśników, kłaść nadzienie, następnie boki zwijać do środka, a potem w rulon. Naleśniki obtaczać w rozmąconym jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej.

  Na patelni rozgrzać olej i smażyć naleśniki na rumiano.

niedziela, 22 czerwca 2014

pierogi

Zawsze sobie obiecuję, że w weekend poleniuchuje i...
jakoś mi to nie wychodzi...

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 1 jajo
  • ¾  szklanki ciepłej wody
  •  sól
  • łyżeczka masła
  •  600 g czereśni
  • cukier

 

Wykonanie:

Owoce umyć, oczyścić, osączyć, wydrylować. Przesypać 1-2 łyżkami cukru, wymieszać, odstawić na ½ godziny.

Z mąki,soli, masła, jajka i wody zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą część po kolei rozwałkować, wycinać kółka, na krążki położyć 3 owoce i zlepiać pierożki. Wrzucać na osoloną gotującą się wodę, gotować ok 3 min. od wypłynięcia.

poniedziałek, 09 czerwca 2014

gołąbki

 

gołąbki

W mojej rodzinie najlepsze gołąbki przyrządza moja mama.
Gołąbków nie opłaca się robić mało, gdy jest ich pełen gar,
część można  zamrozić na inny dzień.


Składniki:

  • 1kg mielonego mięsa wieprzowego (łopatka i brzuch)
  • 2 główki kapusty
  • 100 g ryżu
  • sól, pieprz
  • sos pomidorowy
  • woda
  • 2 łyżki smalcu

 

Wykonanie:

Kapustę umyć i wyciąć głąba. Zagotować wodę w dużym garnku (tak żeby zmieściła się cała główka kapusty). Do gotującej się wody włożyć kapustę i po kilku minutach obierać wierzchnie liście kapusty, które już zmiękły, po kolei, co kilka minut wyciągać kolejne liście. Ściąć z nich nożem zgrubienie głównego "nerwa".

Ryż gotować krócej niż podano na opakowaniu. Ostudzić i dodać go do mięsa, przyprawić solą, pieprzem, dodać wodę i dobrze wyrobić. Farsz nakładać na liście kapusty i formować gołąbki. (Na każdy liść kapusty kłaść porcję mięsa, następnie składać do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawijać w roladkę, tak aby mięso nie wydostało się z gołąbków w czasie duszenia.)

Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty, które nam zostały. Gołąbki układać ściśle do siebie i każdą warstwę przekładać liśćmi. Na wierzch położyć kilka liści. Następnie nalać wody do ¾ wysokości i smalec.

Gotować je ok 1 godziny na małym ogniu. Na końcu dodać sos pomidorowy i jeszcze chwilkę pogotować.



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 29
| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi