piątek, 04 lipca 2014

 

ciasto z owocami

ciasto z owocami

Proste ciasto z owocami, które w oryginale pochodzi ze zbiorów Marthy Stewart.

Składniki:

  • 180 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 2 szklanki jagód (mogą być mrożone)

 

Wykonanie:

Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając, dodać jogurt. W drugiej misce mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą i wiórkami kokosowymi. Dodać suche składniki miksując tylko do połączenia się składników. Dodać skórkę, wymieszać.

Blachę 22 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, a na wierzch owoce.

Piec w temperaturze 170ºC przez 40 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!



Tagi: jagody
07:33, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Komentarze (1) »
sobota, 28 czerwca 2014

 

krokiety

krokiety

 

Składniki:

  • 2 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. wody
  • szczypta soli
  • ok. 500 g ugotowanego mięsa (ja miałam z rosołu)
  • 1 duża cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Mleko zmiksować z jajkami i wodą, dodać mąkę, szczyptę soli. Ciasto odstawić na chwilę i w tym czasie przygotować farsz.

Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju. Mięso oddzielić od kości i zmielić, doprawić solą i pieprzem, dodać do zmielonego cebulę i wymieszać, można dolać trochę rosołu lub wody. 

Patelnię posmarować olejem (małą ilością). Ciasto wlewać na patelnię, rozprowadzać po całej powierzchni i smażyć z obu stron na rumiano.


Na środek upieczonych, lekko wystudzonych naleśników, kłaść nadzienie, następnie boki zwijać do środka, a potem w rulon. Naleśniki obtaczać w rozmąconym jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej.

  Na patelni rozgrzać olej i smażyć naleśniki na rumiano.

niedziela, 22 czerwca 2014

pierogi

Zawsze sobie obiecuję, że w weekend poleniuchuje i...
jakoś mi to nie wychodzi...

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 1 jajo
  • ¾  szklanki ciepłej wody
  •  sól
  • łyżeczka masła
  •  600 g czereśni
  • cukier

 

Wykonanie:

Owoce umyć, oczyścić, osączyć, wydrylować. Przesypać 1-2 łyżkami cukru, wymieszać, odstawić na ½ godziny.

Z mąki,soli, masła, jajka i wody zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą część po kolei rozwałkować, wycinać kółka, na krążki położyć 3 owoce i zlepiać pierożki. Wrzucać na osoloną gotującą się wodę, gotować ok 3 min. od wypłynięcia.

poniedziałek, 09 czerwca 2014

gołąbki

 

gołąbki

W mojej rodzinie najlepsze gołąbki przyrządza moja mama.
Gołąbków nie opłaca się robić mało, gdy jest ich pełen gar,
część można  zamrozić na inny dzień.


Składniki:

  • 1kg mielonego mięsa wieprzowego (łopatka i brzuch)
  • 2 główki kapusty
  • 100 g ryżu
  • sól, pieprz
  • sos pomidorowy
  • woda
  • 2 łyżki smalcu

 

Wykonanie:

Kapustę umyć i wyciąć głąba. Zagotować wodę w dużym garnku (tak żeby zmieściła się cała główka kapusty). Do gotującej się wody włożyć kapustę i po kilku minutach obierać wierzchnie liście kapusty, które już zmiękły, po kolei, co kilka minut wyciągać kolejne liście. Ściąć z nich nożem zgrubienie głównego "nerwa".

Ryż gotować krócej niż podano na opakowaniu. Ostudzić i dodać go do mięsa, przyprawić solą, pieprzem, dodać wodę i dobrze wyrobić. Farsz nakładać na liście kapusty i formować gołąbki. (Na każdy liść kapusty kłaść porcję mięsa, następnie składać do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawijać w roladkę, tak aby mięso nie wydostało się z gołąbków w czasie duszenia.)

Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty, które nam zostały. Gołąbki układać ściśle do siebie i każdą warstwę przekładać liśćmi. Na wierzch położyć kilka liści. Następnie nalać wody do ¾ wysokości i smalec.

Gotować je ok 1 godziny na małym ogniu. Na końcu dodać sos pomidorowy i jeszcze chwilkę pogotować.



niedziela, 08 czerwca 2014

Warto żyć zdrowo!

Tak mnie wkurza chemia w żywności i kosmetykach, że aż krzyczeć mi się chce.

Dokąd zmierza świat? Jak długo to wytrzymamy?

Jednak jestem realistką, wiem że nie zatrzymamy i nie wyeliminujemy tej chemii, ale możemy zmniejszyć jej ilość i znaczenie w życiu. Dlatego między innymi pieczemy bez barwników, robimy makaron, hodujemy kury, robimy wędliny, przetwory itp.

Robi  się gorąco na myśl o parówkach i panierowanej mortadeli, bo takie przysmaki się w przedszkolach podaje. Może to nie wkurzać? Niektórzy pytają, a co to za różnica. Jest różnica między pomidorem w środku zimy, a w czerwcu, między ciastem domowym, a ciastem z zapakowanym w folię. Jest różnica między kompotem, a kolorowym napojem dla dzieci. Jest ogromna różnica, choć już bez chemii żyć się nie da, to mówimy dość.

18:37, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 29
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi