sobota, 07 czerwca 2014

Pawlowa

 

Pawlowa

 

NIEBIAŃSKA PAWLOWA

Dalszy ciąg przygód truskawkowych, tym razem biała beza,

coś lekkiego na deser ...

Składniki:

  • 4 białka jajek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki białego octu winnego 
  • 500g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300 g owoców

 

Wykonanie:

Piekarnik włączyć i nagrzać do 130ºC. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i narysować okrąg o średnicy 20 cm.
 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny, jeszcze chwilę ubijać do połączenia się składników.
 
Masę wyłożyć na narysowany okrąg. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 130ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 ºC i suszyć 1,5 godziny. Po upieczeniu bezę studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Śmietanę ubić, pod koniec dodać płaską łyżkę cukru pudru waniliowego. Wyłożyć na ostudzoną bezę i posypać owocami.

 



Tagi: beza pawlowa
16:15, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 06 czerwca 2014

 ucierane

 

Kupiłam 4 kg truskawek, więc coś trzeba na weekend wyczarować. To ciasto jest miękkie, puszyste, nie za słodkie i lekkie. Sekretem dobrego wypieku są ubite na sztywno białka. Efekty jednak potrafią nas zadziwić.



Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500g  owoców

 

Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać "łyżka po łyżce" cukier, cały czas ubijając. Powstanie gęsta, błyszcząca masa. Dodawać żółtka pojedynczo i miksować do połączenia. Strużką wlewać olej z ekstraktem, nie przestawać miksować.

Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć spód papierem. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na górę wyłożyć owoce.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 1 godzinę (do tzw. suchego patyczka). 



16:14, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 05 czerwca 2014

Mięso kaczki według tego przepisu jest idealne, odpowiednio soczyste i aromatyczne. Moja propozycja na wykwintny obiad.

pierś kacza

pierś kacza

 

na patelni

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  •  1 pomarańcza
  •  1 cebula
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  •  100g masła
  •  sól, pieprz



Wykonanie:

Kacze piersi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem naciąć ukośnie skórkę tak, by powstała kratka.Mięso natrzeć solą , pieprzem i startą skórką pomarańczy tylko od strony mięsa, schować do lodówki na ok 1/2 godziny.

Na patelnię dać kacze piersi skórą do dołu, smażyć aż tłuszcz od strony skóry się wytopi, dorzucić rozgnieciony czosnek. Przełożyć na chwilę na drugą stronę i lekko podsmażyć. Podsmażone piersi włożyć do żaroodpornego naczynia i do pieca nagrzanego do 180°C na ok 8 minut.

Na patelni po kaczce wrzucić pokrojoną w piórka cebulę trochę masła i smażyć. Do miękkiej cebuli, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy, dodać żurawinę i pokrojone w ósemki jabłko. Dokładać kawałki masła i delikatnie podgrzewać poruszając patelnią aż sos zgęstnieje.

Piersi pokroić ukośnie w plastry, ułożyć na talerzu i polać sosem.



niedziela, 01 czerwca 2014

bułeczki drożdżowe

 

bułeczki drożdżowe

 

bułeczki drożdżowe

 


Składniki na 10 bułeczek:

  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 15 g cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 10 truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

Zrobić rozczyn.

Masło rozpuścić i ostudzić. Następnie, gdy urosną drożdże wysypać mąkę, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodawać rozpuszczone masło. Wyrabiać ciasto, tak długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto uformować w wałek i podzielić na 10 części, lekko każdą spłaszczyć, na środku ułożyć truskawkę obtoczoną wcześniej w mące ziemniaczanej i zamknąć ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (ok 30 minut).


Po wyrośnięciu babeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 190º przez około 20  minut.

Wyjąć, przestudzić i polać lukrem. Pycha!

 

sobota, 31 maja 2014

 

 rozczyn

 

Rozczyn ze świeżych drożdży jest najważniejszym krokiem do przygotowania doskonałego ciasta drożdżowego. 

Proporcje:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej

 

Wykonanie:

Do niedużego naczynia rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem.  Dolać letnie mleko (nie gorące!). Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Dodać mąkę, wymieszać na gładką masę.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.



18:35, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi