poniedziałek, 09 czerwca 2014

gołąbki

 

gołąbki

W mojej rodzinie najlepsze gołąbki przyrządza moja mama.
Gołąbków nie opłaca się robić mało, gdy jest ich pełen gar,
część można  zamrozić na inny dzień.


Składniki:

  • 1kg mielonego mięsa wieprzowego (łopatka i brzuch)
  • 2 główki kapusty
  • 100 g ryżu
  • sól, pieprz
  • sos pomidorowy
  • woda
  • 2 łyżki smalcu

 

Wykonanie:

Kapustę umyć i wyciąć głąba. Zagotować wodę w dużym garnku (tak żeby zmieściła się cała główka kapusty). Do gotującej się wody włożyć kapustę i po kilku minutach obierać wierzchnie liście kapusty, które już zmiękły, po kolei, co kilka minut wyciągać kolejne liście. Ściąć z nich nożem zgrubienie głównego "nerwa".

Ryż gotować krócej niż podano na opakowaniu. Ostudzić i dodać go do mięsa, przyprawić solą, pieprzem, dodać wodę i dobrze wyrobić. Farsz nakładać na liście kapusty i formować gołąbki. (Na każdy liść kapusty kłaść porcję mięsa, następnie składać do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawijać w roladkę, tak aby mięso nie wydostało się z gołąbków w czasie duszenia.)

Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty, które nam zostały. Gołąbki układać ściśle do siebie i każdą warstwę przekładać liśćmi. Na wierzch położyć kilka liści. Następnie nalać wody do ¾ wysokości i smalec.

Gotować je ok 1 godziny na małym ogniu. Na końcu dodać sos pomidorowy i jeszcze chwilkę pogotować.



niedziela, 08 czerwca 2014

Warto żyć zdrowo!

Tak mnie wkurza chemia w żywności i kosmetykach, że aż krzyczeć mi się chce.

Dokąd zmierza świat? Jak długo to wytrzymamy?

Jednak jestem realistką, wiem że nie zatrzymamy i nie wyeliminujemy tej chemii, ale możemy zmniejszyć jej ilość i znaczenie w życiu. Dlatego między innymi pieczemy bez barwników, robimy makaron, hodujemy kury, robimy wędliny, przetwory itp.

Robi  się gorąco na myśl o parówkach i panierowanej mortadeli, bo takie przysmaki się w przedszkolach podaje. Może to nie wkurzać? Niektórzy pytają, a co to za różnica. Jest różnica między pomidorem w środku zimy, a w czerwcu, między ciastem domowym, a ciastem z zapakowanym w folię. Jest różnica między kompotem, a kolorowym napojem dla dzieci. Jest ogromna różnica, choć już bez chemii żyć się nie da, to mówimy dość.

18:37, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Komentarze (2) »
sobota, 07 czerwca 2014

Pawlowa

 

Pawlowa

 

NIEBIAŃSKA PAWLOWA

Dalszy ciąg przygód truskawkowych, tym razem biała beza,

coś lekkiego na deser ...

Składniki:

  • 4 białka jajek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki białego octu winnego 
  • 500g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300 g owoców

 

Wykonanie:

Piekarnik włączyć i nagrzać do 130ºC. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i narysować okrąg o średnicy 20 cm.
 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny, jeszcze chwilę ubijać do połączenia się składników.
 
Masę wyłożyć na narysowany okrąg. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 130ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 ºC i suszyć 1,5 godziny. Po upieczeniu bezę studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Śmietanę ubić, pod koniec dodać płaską łyżkę cukru pudru waniliowego. Wyłożyć na ostudzoną bezę i posypać owocami.

 



Tagi: beza pawlowa
16:15, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 06 czerwca 2014

 ucierane

 

Kupiłam 4 kg truskawek, więc coś trzeba na weekend wyczarować. To ciasto jest miękkie, puszyste, nie za słodkie i lekkie. Sekretem dobrego wypieku są ubite na sztywno białka. Efekty jednak potrafią nas zadziwić.



Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500g  owoców

 

Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać "łyżka po łyżce" cukier, cały czas ubijając. Powstanie gęsta, błyszcząca masa. Dodawać żółtka pojedynczo i miksować do połączenia. Strużką wlewać olej z ekstraktem, nie przestawać miksować.

Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć spód papierem. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na górę wyłożyć owoce.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 1 godzinę (do tzw. suchego patyczka). 



16:14, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 05 czerwca 2014

Mięso kaczki według tego przepisu jest idealne, odpowiednio soczyste i aromatyczne. Moja propozycja na wykwintny obiad.

pierś kacza

pierś kacza

 

na patelni

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  •  1 pomarańcza
  •  1 cebula
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  •  100g masła
  •  sól, pieprz



Wykonanie:

Kacze piersi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem naciąć ukośnie skórkę tak, by powstała kratka.Mięso natrzeć solą , pieprzem i startą skórką pomarańczy tylko od strony mięsa, schować do lodówki na ok 1/2 godziny.

Na patelnię dać kacze piersi skórą do dołu, smażyć aż tłuszcz od strony skóry się wytopi, dorzucić rozgnieciony czosnek. Przełożyć na chwilę na drugą stronę i lekko podsmażyć. Podsmażone piersi włożyć do żaroodpornego naczynia i do pieca nagrzanego do 180°C na ok 8 minut.

Na patelni po kaczce wrzucić pokrojoną w piórka cebulę trochę masła i smażyć. Do miękkiej cebuli, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy, dodać żurawinę i pokrojone w ósemki jabłko. Dokładać kawałki masła i delikatnie podgrzewać poruszając patelnią aż sos zgęstnieje.

Piersi pokroić ukośnie w plastry, ułożyć na talerzu i polać sosem.



| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi