Coś na ząb

piątek, 17 listopada 2017
Składniki:
  • 150g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka soku malinowego/truskawkowego lub innego
 
Wykonanie:

Do garnuszka wsypać cukier. Dodać sok z cytryny i sok owocowy. Gotować na średnim ogniu aż cukier się skarmelizuje.
Masę przelać do foremek silikonowych wysmarowanych lekko olejem. Gdy wystygną ostrożnie wyjąć. Przechowywać w lodówce.



niedziela, 08 marca 2015
racuchy
Składniki:
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. kefiru lub jogurtu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • mąka (tyle by ciasto miało konsystencję jak na racuchy)
  • olej do pieczenia

 

Wykonanie:
Jajka zmieszać z kefirem lub jogurtem dodać sól, sodę, a na koniec stopniowo dodawać mąkę. Dokładnie wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju. Ja smażę na patelni do jajek sadzonych i wyglądają jak małe pancakes.

racuchy

Smacznego!

sobota, 19 lipca 2014

 

pasta serlo

 

Coś prostego, co może być dodatkiem do kanapek lub jaj, pasta serowa. Do jej przygotowania zainspirował mnie pobyt na wakacjach na Wyspie Sobieszewskiej, gdzie zajadamy się rybkami i opalamy się.

Składniki:

  • 100g żółtego sera
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • pieprz,sól



Wykonanie:

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać szczypiorek i majonez. Doprawić (ser może być słony). Wymieszać, włożyć do lodówki na około pół godziny.

07:50, kuchenneklimaty , Coś na ząb
Link Komentarze (1) »
sobota, 28 czerwca 2014

 

krokiety

krokiety

 

Składniki:

  • 2 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. wody
  • szczypta soli
  • ok. 500 g ugotowanego mięsa (ja miałam z rosołu)
  • 1 duża cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Mleko zmiksować z jajkami i wodą, dodać mąkę, szczyptę soli. Ciasto odstawić na chwilę i w tym czasie przygotować farsz.

Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju. Mięso oddzielić od kości i zmielić, doprawić solą i pieprzem, dodać do zmielonego cebulę i wymieszać, można dolać trochę rosołu lub wody. 

Patelnię posmarować olejem (małą ilością). Ciasto wlewać na patelnię, rozprowadzać po całej powierzchni i smażyć z obu stron na rumiano.


Na środek upieczonych, lekko wystudzonych naleśników, kłaść nadzienie, następnie boki zwijać do środka, a potem w rulon. Naleśniki obtaczać w rozmąconym jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej.

  Na patelni rozgrzać olej i smażyć naleśniki na rumiano.

niedziela, 22 czerwca 2014

pierogi

Zawsze sobie obiecuję, że w weekend poleniuchuje i...
jakoś mi to nie wychodzi...

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 1 jajo
  • ¾  szklanki ciepłej wody
  •  sól
  • łyżeczka masła
  •  600 g czereśni
  • cukier

 

Wykonanie:

Owoce umyć, oczyścić, osączyć, wydrylować. Przesypać 1-2 łyżkami cukru, wymieszać, odstawić na ½ godziny.

Z mąki,soli, masła, jajka i wody zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą część po kolei rozwałkować, wycinać kółka, na krążki położyć 3 owoce i zlepiać pierożki. Wrzucać na osoloną gotującą się wodę, gotować ok 3 min. od wypłynięcia.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi