Ciasta

wtorek, 13 lutego 2018

 pączki

 

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 250ml wody
  • 50g masła
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej
  • 3 jajka (małe)

 

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • papier do pieczenia

 

 

Wykonanie:

  1. Arkusz papieru do pieczenia pociąć na małe kwadraty.

  2. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Garnek zdjąć z pieca
    i mieszając energicznie drewnianą łyżką, dodać na raz całą mąkę. Garnek postawić na małym ogniu i gotować chwilę, ciągle mieszając. Gdy ciasto będzie jednolite i ładnie odchodzi od garnka przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłe lub zimne ciasto miksować mikserem i dodawać po jednym jajku.

  3. Rozgrzać tłuszcz w garnku do temperatury ok. 175°C.

  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką np. w kształcie dużej gwiazdki. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.

  1. Wkładać na rozgrzany tłuszcz, papierem do góry. Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.

  2. Przygotować lukier. Pączki posmarować lukrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki: „Backvergnügen wie noch nie”.

czwartek, 15 czerwca 2017


Świetna zabawa dla dzieci, a do tego przepyszne i kruche, dlatego u mnie szybciej znikają niż powstają.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kolorowe draże

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą niedużej szklanki krążki, które następnie przekładamy na papier do pieczenia. 

Na każde ciasteczko wykładamy cukierki lekko dociskając je do ciasta.

Ciastka pieczemy w temperaturze ok. 165 stopni przez 20-25 minut do momentu zrumienienia brzegów.



13:45, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Podczas przeglądania bloga "Na Miotle" wpadły mi w oko takie babeczki, trochę je zmieniłam, ale wyszły pyszne.

Składniki na około 24 sztuki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3  łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • ¾  szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki pokrojonych truskawek

 

Wykonanie:

W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól.
W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej i wymieszać rózgą kuchenną. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości. Posypać kruszonką.

Piec około 25 minut w 180ºC lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

13:38, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 05 maja 2017

Składniki: 

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (przesiać)



Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec porcjami dodawać cukier. Ubić na puszystą masę. Następnie dodawać żółtka ciągle ubijając. Mąki przesiać razem i dodawać delikatnie mieszając całość.

Formę do babki z kominem wysmarować masłem i bułką tartą i zalać ciasto. Piec w temp 170οC przez 40 minut. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia.



Krem biały:

  • 0,5l śmietany kremówki
  • cukier puder
  • opcjonalnie barwnik

 

Kremówka powinna być dobrze schłodzona. Śmietanę ubić, dodawać stopniowo cukier.

 

Krem czekoladowy:

  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżki nutelli

 

 

Mascarpone powinno być dobrze schłodzone. Dodać nutellę i mascarpone, utrzeć tylko do połączenia się składników i powstania gładkiego kremu.



Inne składniki:

  • 1 dżem z czarnej porzeczki
  • kawa

 

Wykonanie:

Pierwszą warstwę położyć na paterze i nasączyć kawą, następnie posmarować dżemem  i kremem czekoladowym. Na to druga warstwa, nasączona, dodać biały krem. Na koniec trzecia warstwa lekko nasączona. Włożyć lalkę. W miejsce komina ja wsypałam cukierki kolorowe m&ms. Wierzch i bok udekorować pozostałym białym kremem.



11:54, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »


Składniki na spód:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

 

Składniki dodatkowe:

  • masa krówkowa
  • dżem
  • płatki migdałowe i suszone owoce

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać masło, dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez  60 minut.

Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Zostawić część ciasta na zrobienie wałeczka. Pozostałe ciasto rozwałkować, przenieść na blaszkę.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor. 

Po upieczeniu wystudzić, posmarować delikatnie dżemem i wyłożyć masę krówkową.

11:49, kuchenneklimaty , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20
| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi