Z makaronem

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

PYCHA

 

Coś u nas ostatnio makaron na stole króluje...

Składniki:

  • 500 g makaronu penne
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 4 żółtka
  • 300 ml śmietanki kremówki
  •  ¾ szklanki białego wina
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

 

Wykonanie:
Boczek  przesmażyć na złoto, dodać czosnek lekko podsmażyć. Pokroić cebulę w kostkę, dodać do boczku, zeszklić. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Żółtka roztrzepać z połową śmietany, dodać parmezan. Na patelnię z boczkiem i cebulą wlać resztę śmietany i chwilę gotować, aż lekko zgęstnieje, przyprawić i dodać wino, odparować alkohol. Następnie dodać masę żółtkową i dokładnie, ale delikatnie wymieszać nie dopuścić do zagotowania. Sos wylać na gorący makaron i delikatnie podgrzewać posypać parmezanem i posypać natką pietruszki.




czwartek, 03 kwietnia 2014

 

penne z tuńczykiem

penne z tuńczykiem

Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu penne 
  • 1cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 puszki pomidorków w kawałkach
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
  • ½ słoika suszonych pomidorów
  • sol i pieprz
  • parmezan

 

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie podsmażyć  posiekana cebulkę, kiedy zrobi się szklista dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać pomidory z puszki i pokrojone w paseczki suszone pomidory, dodać przyprawy, wymieszać. Chwilę podusić i wrzucić tuńczyka lekko rozdrobnionego widelcem. Zagotować. Wymieszać makaron z sosem. Na wierzch posypać tartym parmezanem.

Smacznego!

 



sobota, 15 lutego 2014

 

 

Składniki:  

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 600 g mięsa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 duże łyżki mascarpone
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • sól i pieprz
  • olej



Wykonanie:

Marchewki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, dodać mięso wieprzowe i smażyć aż zmieni kolor na "siwy". Dodać przyprawy: zioła, oregano, czosnek, pieprz i sól. Dusić na małym ogniu aż marchewka zmięknie. Następnie dodać zmiksowane pomidory, przecier pomidorowy i mascarpone. Mieszać aż zgęstnieje i zdjąć z ognia.

Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia i wrzucić dużą łyżkę soli i makaron. Gotować al dente. Ugotowany makaron przełożyć na sitko przelać ciepłą wodą (tak żeby był ciepły) i odcedzić. Do dużego garnka wrzucić makaron i gorący sos i wymieszać. Podawać posypany serem..



 

 

Pyyyyyycha

16:57, kuchenneklimaty , Z makaronem
Link Dodaj komentarz »
sobota, 16 marca 2013

kokardki

 

Składniki:

  • 500 g makaronu KOKARDKI
  • 450 g szpinaku mrożonego liście
  • 125g mascarpone
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

Makaron gotować według przepisu na opakowaniu.
Rozmrożony szpinak pociąć nożem na mniejsze kawałki, wrzucić  na patelnię gotować go przez kilka minut (ok15). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać mascarpone i wymieszać, na koniec wrzucić rozdrobniony czosnek i bułkę tartą do zagęszczenia.

Wszystko dokładnie wymieszać aż się połączą składniki.

Szpinak dodać do makaronu i wszystko razem wymieszać.

 

Smacznego!




| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi