wtorek, 13 lutego 2018

 pączki

 

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 250ml wody
  • 50g masła
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej
  • 3 jajka (małe)

 

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • papier do pieczenia

 

 

Wykonanie:

  1. Arkusz papieru do pieczenia pociąć na małe kwadraty.

  2. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Garnek zdjąć z pieca
    i mieszając energicznie drewnianą łyżką, dodać na raz całą mąkę. Garnek postawić na małym ogniu i gotować chwilę, ciągle mieszając. Gdy ciasto będzie jednolite i ładnie odchodzi od garnka przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłe lub zimne ciasto miksować mikserem i dodawać po jednym jajku.

  3. Rozgrzać tłuszcz w garnku do temperatury ok. 175°C.

  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką np. w kształcie dużej gwiazdki. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.

  1. Wkładać na rozgrzany tłuszcz, papierem do góry. Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.

  2. Przygotować lukier. Pączki posmarować lukrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki: „Backvergnügen wie noch nie”.

| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

MENU

  • BABKI BABECZKI

  • BISZKOPTY I TORTY

  • BUŁKI BUŁECZKI

  • CIASTA FRANCUSKIE

  • CIASTA UCIERANE

  • CIASTA Z OWOCAMI

  • CIASTKA CIASTECZKA

  • DESERY

  • DODATKI

  • DROŻDŻOWCE

  • JAK U MAMY

  • KEKSY

  • KONFITURY

  • MAKARONOWE INSPIRACJE

  • MAKOWCE, Z MAKU I Z MAKIEM

  • MUFFINKI

  • NA ZIMNO I BEZ PIECZENIA

  • PIERNIKI PIERNICZKI

  • POTRAWY MIĘSNE

  • PRZEKŁADAŃCE

  • SAŁATKI I SURÓWKI

  • SERNIKI

  • SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

  • TARTY, KRUCHE I MAZURKI

  • Z CZEKOLADY

  • POWRÓT
  • 
    Akcja: Nie kradnij zdjęć!




    Durszlak.pl

    Top Blogi